De fleste, som har oplevet smerter i kroppen, er velvidende om, at det ikke bare er noget som lige kan ignoreres. Af gode grunde. Sindet er trods alt bygget til at registrere smerte i kroppen og være tvunget til at reagere på det. Det er en oldgammel overlevelsesmekanisme, som sikrer, at man ikke ignorerer livstruende tegn fra kroppen.
I meget stressede eller travle situationer kan man lettere ignorere smerten, men så snart hverdagen og roen rammer, så vender opmærksomheden på smerten også tilbage. Det er dog virkeligt vigtigt at værne om hverdagens ro, så hvis smerten er en forhindring for dette, skal der straks gøres noget.
Der kan være mange forskellige årsager til at smerten opstår. Det kan være et pludseligt opstået uheld eller et gradvist slid fra et fysisk arbejde. I alle tilfælde kan et plaster mod smerter være af stor værdi for at få hverdagen tilbage. Smerteplastre giver en lindrende effekt på netop det berørte område.
I kraft af, at det har en effekt lokalt lige der, hvor smerten findes, kan forklare deres popularitet. Det kan også lindre med smertestillende medicin, men dette påvirker også hele kroppen. Et plaster mod smerter kan virke som et mindre omfattende middel, da den har mere fokus på det afgrænsede område, som er til gene for den enkelte.
Et plaster mod smerter har mange fordele
Et liv med smerter er ikke noget, nogen ønsker sig. Gennem vores liv vil mange dog desværre opleve at der opstår smerter som er svære at skille sig af med. Nogle kan tage årevis at komme ud af. Kroppen kan bruge lang tid på at hele, og det kan være svært at være tålmodig i denne proces.
Her kan et smerteplaster hjælpe enormt meget. Hvis man ikke mærker smerten så meget i dagligdagen, er det også langt lettere at give kroppen den tid, som den har brug for. Omvendt, hvis smerten er i ens opmærksomhed konstant, kan tålmodigheden hurtigt slippe op. Et smerteplaster gør dermed ventetiden lettere i de tilfælde, hvor smerten er en forbipasserende tilstand, man skal holde ud, mens kroppens processer er i gang.
En smerte kan dog også være en kronisk tilstand. Dette oplever rigtigt mange danskere gennem sit liv. Det er en myte, at det kun gælder folk, der er oppe i årene, selvom de statistisk set oplever det hyppigere end unge. Der ses også et stort antal unge som oplever kroniske smerter og som må indstille sig på at leve med denne smerte hele livet igennem.
Man kan aldrig give op på håbet om at smerten kan forsvinde, men man kan med fordel godt acceptere smertens tilstedeværelse, mens den er der. Nogle gange afhjælper tiden selv de værste smerter, men tiden kan også gå rigtigt langsomt med smerterne.
For at få en hverdag til at fungere som normalt, kan et smerteplaster dermed være et vigtigt redskab. Smerten skal ikke være til hinder for at vi skaber nye personlige relationer eller at vi performer godt på vores arbejdsplads. Hvis man ikke kan gøre noget ved smerten her og nu, så er det vigtigt at lade smerten kunne gå mere i baggrunden, så den ikke bliver så indgribende. Det vil give mere plads til at fokusere på de ting i livet, som også er vigtige - karriere, familie, venner, osv.
Det er dog vigtigt at nævne, at selvom et smerteplaster kan lindre smerten, så er det stadig vigtigt for dig at være opmærksom på kroppens signaler. Det er vigtigt at være forsigtig med kroppen, selvom man mærker smerten mindre. At overbelaste kroppen er hurtigt noget man kan komme til, så snart smerten er mindre. Her kan det være fristende at tage op på en stige eller lave tungt fysisk arbejde. Det handler om at finde en balance her, eftersom at fysisk aktivitet er godt for kroppen og ligeledes også godt for en krop der har smerter.
Alt skal dog gøres med måde, og hvis man har en krop med smerter, så er det vigtigt at være ekstra forsigtig, så man ikke kommer til at gøre skade på kroppen. Dette gælder især hvis man er midt i et behandlingsforløb på hospitalet, hvor kroppen er midt i en proces for at hele. I dette tilfælde skal du altid følge anvisningerne fra lægen eller sygeplejersken, da det er dem som kender til din konkrete situation.
Sådan virker et smerteplaster
Anbring først smerteplastret på det berørte område. Husk at lade det påførte område være tørt og ikke beskidt. Lad kropsvarmen få limen til at hæfte til kroppen. Plastret skal helst ikke strække eller være til gene. Hvis den føles rar at have på, er det en fordel, da det er meningen at du skal kunne have det på i lang tid af gangen uden at tænke over det.
Smerteplastret fungerer lidt som et spejl, hvor den reflekterer kroppens naturlige stråling tilbage til kroppen selv. Det er denne effekt, som skaber det smertelindrende. Plastret tilfører dermed ikke medicin eller andet til kroppen, men sætter en cirkulation i gang i forhold til de strålinger og energier, som allerede er til stede i kroppen. Dette kan modvirke inflammation i kroppen, fjerne affaldsstoffer og sætte gang i blodcirkulationen, hvilket tilsammen er aspekter som kan give hurtigere lindring.
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor hurtigt en effekt vil mærkes. Nogle personer vil mærke en effekt efter få minutter, mens andre må vente lidt længere tid. Husk at alle kroppe er forskellige og dermed også reagerer forskelligt på et smerteplaster. De fleste mennesker skulle opleve en effekt i løbet af et døgn, så hav gerne tålmodighed, hvis der ikke kan mærkes en effekt lige med det samme.
Det er vigtigt altid at følge de anvisninger som kommer med produktet. Læs her hvor mange dage at plastret skal være påført. Med produkter der angår kroppen, er det altid vigtigt at læse brugsanvisningen godt igennem, inden produktet tages i brug.
Hvis der på nogen måde opstår kløet eller rødlighed omkring det område, hvor plastret er påsat, skal det fjernes igen. I så fald er det huden som fortæller, at den oplever irritation. Prøv eventuelt at rengøre området og lad det tørre. Giv dernæst området en lille pause, inden du påfører et plaster igen.